сряда, 3 април 2013 г.

Ябълка

В света има над 20 000 сорта ябълки.От невероятно сладки до силно кисели те са изключително хранителни и здравословни. Съдържат така необходимите минерални вещества като натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор. Всеки 100 гр плод съдържа 20 - 40 милиграма витамин С.

Месестата част и кората на плода съдържат:

- каротин
- витамините: В1, В2 и В6
- калий
- калций
- фосфор
- магнезий Благодарение на количеството пектин съдържащо се в ябълката, тя е полезна за черния дроб, жлъчката, бъбреците и за облекчаване работата и регулиране на стомашно - чревния тракт.

С ябълки се лекуват остри и хронични колити и други стомашно - чревни разтройства. Неузрелите ябълки са изключително богати на пектин, които има свойството да снижава високото ниво на холестерол в кръвта. Калцият, който се съдържа в ябълката има свойството да отсранява излишната вода и да предотвратява епидемиите, които се получават най - често при сърдечна и бъбречна недостатъчност. Редовната консумация на този плод предпазва организма от инфекции на горните дихателни пътища.

Прясната ябълка почиства зъбният емайл и подобрява тонуса на дъвкателните мускули. Полезна е и за венците.

0 коментара:

Публикуване на коментар