вторник, 10 септември 2013 г.

Ягода

Днешните ягоди са правнучки на горските ягоди, които предпочитат умерения климат на Европа, Северна и Южна Америка.

Днес съществуват над 600 сорта ягоди, различни на размер, цвят и аромат.

Култивираните ягоди:

- Ароматът им се дължи на етеричните масла в плодовете. Те са много полезни при пролетна умора, скорбут, ревматизъм и за възтановяване след тежко боледуване, поради високото съдържание на Витамин С.

- Ягодите са богати на захари / фруктоза - 3,6 - 3,85, глюкоза - 1,9 - 1,6% и захароза - 1,6 - 2,6% /. те не повишават нивото на холестерола в кръвта.

- Съдържат голямо количество Витамин Р - 50 -200 мг%. При недостиг на този витамин в човешкият организъм възниква обща отпадналост, мускулни болки в краката и точковидни кръвоизливи по кожата. Комбинацията Витамин С + Витамин Р + Калций = укрепва кръвоносните съдове и предпазва от капилярни кръвоизливи.

- Богатството от минерални соли прави ягодата полезна храна за всички възрасти особено за бременните жени и младежите. Калиевите соли подобряват сърдечната дейност и помагат за отделянето на излишните течности.

- Органичните киселини повишават апетита, подобряват обмяната на веществата и улесняват храносмилането. Ягодите са богати на пектинови вещества, затова са особено полезни при лениви черва и стомашно - чревни заболявания.

- Намират широко приложение в диетологията, защото стимулират функциите на жлезите с вътрешна секреция, тонизират нервната система и спомагат за развитието на костите. При някои хора плодовете причиняват алергична реакция, която може да се намали, ако се ядат с кисело мляко, мед или захар най - малко 15 минути след хранене.
Енергийната стойност на 100 гр ягоди е 135 ККал.

Горските ягоди:

По състав те се различават от култивираните. В дивите има повече фитонциди, антоциани, етерични масла и дъбилни вещества, поради което имат други лечебни свойства.

0 коментара:

Публикуване на коментар