вторник, 30 юли 2013 г.

Киви

Кивито дължи името си на националната и гербова птица на Нова Зеландия. От там е пренесено в Курилските острови, Южна Америка, Франция, Италия, Русия.

В България кивито е внесено от Франция преди десет години и се отглежда в някои сортово - изпитателни станции във Варна и Петрич.

Кивито представлява дървообразен висок храст, тип лиана, който прилича на лозата по особеностите на растежа.

Плодовете зреят през есента - месец Октомври. Смята се за зимен плод, който издържа на студ, и се съхранява до половин година при нула градуса, а в хладилник до пролетта. На пазра в последно време е целогодишно.

Под кафявата обвивка се намират многобройни ценни вещества за нашето здраве - захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р и най-вече Витамин С. Съдържанието на Витамин С е много по-голямо от които и да било друг цитрусов плод, 100гр от този плод осигуряват необходимостта от Витамин С за една седмица.

Плодвете на кивито помагат при много болести - при всички кръвотечения, при заразни и незаразни болести, температура, простуди, грип, пневмония, анемии, инфекции, фрактури на костите, трудно зарастващи рани, умствена и физическа умора.

0 коментара:

Публикуване на коментар