неделя, 9 юни 2013 г.

Грозде

Родината на гроздето е Западна Азия. В Тракия гроздето е пренесено преди повече от 3000 г.

Днес България е известна по целия свят с хубавото си грозде. Сортовете Булгар и Димят печелят златни медали на почти всички изложби и панаири за отличните си вкусови, хранителни и лечебни свойства.

Химичният състав на гроздето е различен за различните сортове. Той зависи от степента на зрялост, от почвата, от арготехниката приложена при отглеждането му.
Гроздето е изключително хранителен плод, което се дължи на захарите в състава му: от 12 до 24% захари, като преобладаващата от които е глюкозата, следвана от гроздовата захар и малко фруктоза.
Гроздето не съдържа обикновена захар. Киселните в състава на гроздето подпомагат функциите на храносмилателната и отделителната система.

Етеричните масла, танинът и смолистите вещества в съдържанието му придават онзи изтънчен аромат и приятен вкус на различните сортове грозде.

Общото количество на минералните вещества - магнезий, калций, салиций, арсен, йод и др. в гроздето е от 0,5 до 0,9%, от които най - голям дял се пада на калия.

Гроздето съдържа 5,0 мг% Витамин С и в по - малко количество Витамини РР, каротин, В1, В2 и др. Със своя химичен състав то е ценна храна за здрави и болни.

Черно грозде за сърцето: черният сорт за разлика от белия сорт е особено богат на полифеноли.

Гроздето е безценен източник на минерали: калият е като естествен диуретик, калцият, фосфорът  и минералните нива сол, благоприятстващи отделянето на токсини. Магнезият помага за намаляване на физическата умора, а цинкът предпазва от преждевременно стареене.

Гроздето е богато на витамини: особено на Витамин В, който предпазва мускулите от спазми, Витамин РР, който благоприятства бронзирането на кожата и укрепва кръвоносните съдове. независимо от ниското съдържание на Витамин С, гроздето допринася за асимлирането му от организма.

0 коментара:

Публикуване на коментар