събота, 17 август 2013 г.

Грейпфрут

Събрал в себе си слънчевите лъчи и животворните витамини, този сочен плод е целогодишно на нашия пазар. Той е най - едрият представител от семейството на цитрусовите плодове.

Грейпфрутът е открит през 18 век на Карибските острови.
В края на ХІХ век идва в Европа от Америка.

На българския пазар са познати различни сортове грейпфрут - дебелокори и тънкокори, по - едри и по - дребни със светложълта и розова месеста част.

Колкото по - тежък е един грейпфрут, толкова по - сочен е той.
Между два грейпфрута с еднакви размери трябва да изберем този който е по - тежък и по - твърд. Такъв плод има тънка кора и много повече сок от дебелокория и мек на пипане.

Съдържание на грейпфрута:


Плодова вода  82 - 86%
Захари  до 10%
Фруктоза  4%
Глюкоза  6%
Захароза   0,9%
Целулоза  2,6%
Белтъчини  0,8%
Органични киселини  3%
Пектин  3,9%

0 коментара:

Публикуване на коментар