Събрал в себе си слънчевите лъчи и животворните витамини, този сочен плод е целогодишно на нашия пазар. Той е най - едрият представител от семейството на цитрусовите плодове.
Грейпфрутът е открит през 18 век на Карибските острови.
В края на ХІХ век идва в Европа от Америка.
На българския пазар са познати различни сортове грейпфрут - дебелокори и тънкокори, по - едри и по - дребни със светложълта и розова месеста част.
Колкото по - тежък е един грейпфрут, толкова по - сочен е той.
Между два грейпфрута с еднакви размери трябва да изберем този който е по - тежък и по - твърд. Такъв плод има тънка кора и много повече сок от дебелокория и мек на пипане.
Съдържание на грейпфрута:
Плодова вода 82 - 86%
Захари до 10%
Фруктоза 4%
Глюкоза 6%
Захароза 0,9%
Целулоза 2,6%
Белтъчини 0,8%
Органични киселини 3%
Пектин 3,9%
0 коментара:
Публикуване на коментар